Werkwijze dekken


Het Voorwerk.

Omdat een voor veel mensen het niet helemaal duidelijk is hoedat een dekking bij ons op stal in zijn werking gaat hierbij een kleine uitleg. Voor meer specifiekere vragen over individuele “gevallen” neem gerust contact op. 

De merries die gedekt moeten worden zullen naar onze stal moeten komen, wij reizen niet met onze hengsten. Uiteraard kunnen we eventueel bij uitzonderingen wel het vervoer regelen.  De “vakantiegangers”staan in grote paddocks die veilig afgezet zijn met droomdraad. Deze paddocks zijn uiteraard veulenveilig. 

Onze Tinkers, en dus ook de merries die voor een dekking komen hebben de hele dag de beschikking tot vers hooi. Eventuele krachtvoer zal meegebracht moeten worden zodat het spijsverteringssysteem niet met al te veel wisselingen vandoen krijgt. Ook moeten de achterijzers van de merrie verwijderd zijn. 

Eenmaal aangekomen vullen we de dekovereenkomst in en moet het dekgeld voldaan worden. Ook worden de alle wensen die betrekking hebben tot de dagelijkse verzorging doorgenomen en op papier gezet. De merrie staat ondertussen lekker aan haar hooi te knabbelen. Wij sturen, na de dekking, een gedeelte van de overeenkomst naar het stamboek en als het veulen geboren is moet het geboortebericht ook naar het stamboek gestuurd worden.  

Het spreekt voor zich dat iedereen welkom is om vooraf onze hengsten te komen bezoeken en daardoor dus kunnen zien hoe  fijn het karakter van de heren is. Ook realiseren wij ons dat het tenslotte ook niet zomaar iets is om je Tinkerdame weg te brengen. er is dan ook altijd ruimte om haar tijdens haar vakantie te komen bezoeken.

Wij zijn een kleine stal waar de persoonlijke begeleiding voorop staat. Uiteraard hebben wij een gespecialiseerde paardenveterinair aan onze stal verbonden. 

De Cyclus.

Het is zo dat je we graag de te dekken merrie dan op de eerste dag van de hengstigheid bij ons hebben staan, als de cyclus bekent is liever een of twee dagen eerder. Dan kan ze eerst nog even aan de nieuwe omgeving wennen en is waarschijnlijk iets meer op haar gemak op het moment dat ze gedekt moet worden.  
Een merrie heeft een cyclus van 3 weken, dus ongeveer 2 weken niet hengstig en 1 week wel (dit is zo ongeveer, het kan uiteraard per merrie verschillen). Zeker in het voorjaar, dan kan de eisprong nog wel eens uitblijven. terwijl de merrie toch hengstig is. naweeën noemen wij dit. Deze naweeën komen wij ook verder in het seizoen tegen. De reden daarvoor is dat de heren en dames elkaar de gehele dag in de gaten kunnen houden en dat de de hengstigheid in stand kan houden nadat de eisprong al geweest is. 

Als ze inderdaad moeilijk hengstig te zien is is een scan een goede oplossing. Doormiddel van zo’n scan kan de dierenarts zien wanneer ze weer hengstig moet worden. Ook kan de dierenarts zien hoever ze in de cyclus zit, ofdat er al een ei op zit en hoe groot/zacht het ei is. Het kan zijn als ze net de hengstigheid heeft gehad dat het een tweede scan nodig is om meer duidelijkheid te geven. 

Als de merrie het jaar daarvoor al gedekt was kan ze, als de bevalling soepel is verlopen, in de veulenhengstigheid weer gedekt worden. Deze hengstigheid komt gemiddeld 7 dagen na het bevallen. Uiteraard moet de kleine dan wel mee komen met moeders.

Het Dekken.

Wij schouwen elke dag (soms 2 maal per dag)  met de hengst naar keuze om te kijken hoever dat ze in de hengstigheid is. Op deze manier kunnen de beide ook even kennis maken. 
Het schouwen gebeurt aan de hand bij het zogenoemde schouwschot. Dit is een stevig schot waarbij de merrie aan de ene kant wordt gebracht en de hengst aan de andere kant. 
De staart is gebandageerd zodat we alles goed kunnen zien. Uiteraard zijn de beide aan de hand. 

Zodra de merrie ver genoeg in de hengstigheid is begingen we met dekken. Ook dit gebeurt ook aan de hand en uiteraard zijn de beide goed schoongemaakt en is de staart nogmaals gebandageerd. 
Het eventuele veulen blijft bij de dekking om onrust zo goed mogelijk te voorkomen. 
Het dekken gebeurt om de dag, dwz de ene dag wel de andere niet. Voor de bevruchting is niet meer nodig. Gemiddeld dekken ze 1 a 2 keer. 

Als de hengstigheid dan helemaal afgelopen is, en de hengst afgewezen wordt mag ze naar huis. 
Meestal is dat zo rond 1.5 week maar het kan ook korter of wat langer zijn. Het ligt eigenlijk aan de cyclus van de merrie, die is net als bij ons mensen, bij elke dame anders.  
Laat de merrie zich absoluut niet dekken, dan staken wij het proces.

Weer Thuis.

Als eerst is het natuurlijk van belang dat je zeker weet dat je merrie drachtig is. Wij adviseren dan ook om haar door een dierenarts te laten  onderzoeken. 

Doe dit op  17 dagen 4 weken en nogmaals op 6 weken door haar te laten scannen. Vooral als je de hengstigheid van de merrie bijna niet kunt zien is dit van belang.

Stel je voor dat je haar niet hengstig ziet en pas als het dekseizoen is afgelopen tot de ontdekking komt dat ze toch niet drachtig is…. 

Als alles dan volgens plan verloopt wordt de merrie dan volgend jaar een trotse moeder!!! En haar baasjes de trotse  ‘opa en oma” van een prachtig veulen!!

Copyright © 1999-2020 / All Rights Reserved / Tinkerstal van de Gorterstraat