Gezondheid


Zonnebrand.

Doordat veel Tinkers een bles hebben die doorloopt op het zachte gedeelte van de neus, hebben ze s-zomers vaak last van zonnebrand.
Je kunt dit voorkomen door bij zomerse dagen de neus van het paard goed in te smeren met een zonnebrandmiddel.
Neem hiervoor wel een middel dat waterbestendig is en met een hoge factor.
Voor een afkoeling kun je als de zon weg is de neus met een goede aftersun melk insmeren. Ook schijnt zonnebrand vaker voor te komen bij pas gemaaid gras )oftewel afgegraasd gras) Doordat het afgemaaid/gegraasd is komen er stoffen vrij uit het gras wat er ook voor kan zorgen dat er verbranding op treed als een neus er de hele dag mee in contact komt. Aangezien een Tinker dus altijd met zijn neus aan de grond zit is de kans dan duidelijk aanwezig.

Mok en Mijt.

Deze aandoening ontstaat door een langdurig verblijf in of op vochtige (modderige) plaatsen. De Tinker heeft veel beharing aan de benen en heeft hierdoor een verhoogde kans op mok. De ‘sokken’ blijven langer vochtig door de beharing.
Hierdoor kunnen wondjes ontstaan.
Mok ontstaat niet alleen in de kootholte. Ook hoger op het pijpbeen kan mok ontstaan. Dit noemen we dan Rasp.
Zodra je mok of mijt constateert (als je Tinker staat te krabben of stampen is vaak een goede aanwijzing dat er mijt in het spel is.dien je het paard zo snel mogelijk te behandelen.
Als het paard hier te lang mee blijft lopen kunnen zelfs de buigspieren in het been aangetast worden.
Hierdoor kan kreupelheid ontstaan.
Wij gebruiken voor mijt altijd het middel Neocodiol/Dectomax voor. Dit is eigelijk een middel tegen schurft bij schapen, maar voor onze Tinkerkwaaltjes is het ook zeer geschikt.
Was de benen eerst met schoon water zodat er geen modder of andere viezigheid aan de haren zit en droog de benen daarna af. Let op…meng de Neocodiol volgens de goede verhoudingen. Wij gebruiken een plantenspuit om de Neocodiol aan te brengen. Zorg ervoor dat de hele huid nat is geworden voor een optimaal resultaat Dectomax moet door de dierenarts worden gegeven dmv een injectie.

Tegen mok is het raadzaam om op de 1e plaats te zorgen voor een droge omgeving.
Als je Tinker een maal wat korstjes heeft kun je hem ook wassen met Betadine shampoo. Dit desinfecteert de boel en houd de huid gezond.

Wel de benen weer goed afdrogen en verder niet te veel aan zitten freubelen. Naar ons idee ontstaat mok ook dikwijls door een verkeerde voeding. Te rijk eten met te veel eiwit en andere toevoegingen kunnen een oorzaak zijn van mok.

.

Copyright © 1999-2020 / All Rights Reserved / Tinkerstal van de Gorterstraat