Huisvesting


Als een echt natuurpaard doe je een Tinker zeker geen plezier door hem heel de dag op een stal te zetten. Als je de mogelijk hebt laat hem of haar dan gewoon lekker buiten staan. Tinkers krijgen zo een lekkere dikke vacht waardoor ze absoluut geen kou hebben. Daar komt nog eens bij dat zo’n wollige Tinker natuurlijk op z’n mooist is met een dikke wintervacht. Uiteraard is half om half ook een goed optie.

Zet  de grote poetsbeurten ook even op een laag pitje in de winter. Anders poets je al het huidvet uit de vacht. Dit huidvet zorgt ervoor dat je Tinker het niet koud krijgt. Uiteraard moet je hem wel bijhouden, maar alleen het zand eraf is al voldoende als je gaat rijden. Daar komt bij dat de meeste Tinker zulke smeerpoetsen zijn dat ze na een grondige poetsbeurt direct de grootste modderpoel op zoeken om er vervolgens heerlijk weer in de gaan rollen.  Een mooie schone en blinkende Tinker is mooi maar niet altijd even gelukkig!!!

Voeding.

Ook wat het voeren betreft moet je terug naar de basis. Dit houd in…veel ruwvoer wat de hele dag door beschikbaar voor ze is.
Zo blijft de spijsvertering netjes op gang en kan het krachtvoer wat ze eventueel nodig hebben zo goed mogelijk opgenomen worden. Dus geen kilo’s brokken en allerlei voedingssupplementen.  Als je een goede kwaliteit hooi voert moet een Tinker die recreatief bereden wordt alle voedingstoffen hier uit kunnen halen. En als je merkt dat hij toch iets meer nodig heeft, neem dan de basis brok en geen sportbrok. Helaas is er geen vast recept wat iedere Tinker zou moeten krijgen. Voeren doe je altijd met het oog…..vind je hem iets te mager dan iets meer en kan hij wel wat minder hebben dan iets minder.

Pas ook op met een te rijke weide (of te rijk hooi/kuilvoer). Een Tinker is geneigd om de hele dag door met zijn neus aan de grond te staan. Daardoor worden ze vaak veelste vet en krijgen ze veelste veel eiwit en/of andere voedingstoffen binnen. Dit kan resulteren in oa diaree, uitslag en niet te vergeten onnatuurlijk gedrag door te veel energie. Zorg er uiteraard wel voor dat hij altijd voldoende en vers drinkwater tot zijn beschikking heeft.

Copyright © 1999-2020 / All Rights Reserved / Tinkerstal van de Gorterstraat