De Tinker:

Tinker Type's.

De Romany Vanner.
De "Vanners" zoals wij Roma ze noemen, werden, zoals hun naam al doet vermoeden, gefokt om de caravans, oftewel woonwagens en dan met name de Reading wagen, te trekken. 

Het type woonwagen waar ruim 150 jaar geleden de voorkeur van de rijkere Zigeuner naar uitging. 
Dit type paard, in zijn basisvorm waarschijnlijk een driekwart trekpaard, bestond al en werd als paard gebruikt door show- en circusmensen om hun zware woonwagens en karren op hun tournees, door heel het land, te trekken. 

De Zigeuners kruisten deze paarden met hun eigen kleinere paarden, welke tegenwoordig Cobs genoemd zouden worden die tot dan perfect hun karren hadden rondgetrokken, maar die té klein waren om een Vardo of de grotere Reading wagen te trekken. 

Kracht en uithoudingsvermogen werden dagelijks van de "Vanner" verlangd, naast een rustig, kalm en verstandig temperament. Deze eigenschappen stelden de Vanner in staat de woonwagens heuvel op en af te trekken, zonder enige moeite. 

Veel van de noodzaak voor dit rustige temperament wordt vaak toegeschreven als zou het alleen bedoeld zijn als voordeel voor de kinderen in het gezin. 
Maar zoals ook wel duidelijk is is het toch ook wel prettig als alle "huisraad" veilig vervoert kan worden.

De Romany Cob.
Strikt genomen bestaat de Romany Cob langer dan de Vanner.

Voordat de Roma zigeuners de Vardo als "leef wagens" gingen gebruiken, waarmee ze sindsdien werden geassocieerd, reisden de Zigeuners over de wegen van Britannië met karren waarop ze hun bezittingen en tenten vervoerden.

Voor deze klus was een kleiner paard gewenst. Eerst werden de Dales en Fell pony's, overvloedig aanwezig op veilingen en paardenmarkten in het Noorden van Engeland, gebruikt en af en toe gekruist met zwart of anderszins bonte paarden.

Al snel werden de bonte exemplaren de favoriete kleur van de toch al kleurrijke Zigeuners. Toen de Roma overstapten op het gebruik van woonwagens waren de kleinere Romany Cobs nog steeds in de meerderheid.

Ze waren niet alleen goedkoper en beter te verhandelen, maar ook werden zij gebruikt om van het (zigeuner-) kamp naar de stad te rijden, om waren van deur tot deur uit te venten.

Toen eenmaal de Bow Top wagens in de mode kwamen, werden de Romany Cobs weer voor hun oorspronkelijke doel gebruikt, omdat ze sterk genoeg waren om de met canvas huif bedekte wagens te trekken.

Deze Cobs zijn veruit de meest voorkomende onder de Roma paardentypes, en de voordeligste in aanschaf. De Romany Cob, mag dan van alle Roma types het voordeligst in de aanschaf zijn, het is dit type dat het meeste werk verricht en ook het paard waarop de Zigeunerkinderen leren rijden.

De Cob is het type wat we in Nederland het meeste tegen komen.


De Romany Grai.
In de loop der tijd werden de beste paarden vanzelfsprekend duurder en meer waard dan hun eenvoudigere tegenhangers, de Romany Cob.

De beste hengsten werden op de beste merries "gezet", en een beetje vreemd bloed werd hier en daar toegevoegd, totdat er een apart type ontstond. 

Direct te onderscheiden van de andere types.

Het is moeilijk precies te definiëren welk bloed van buiten werd toegevoegd, wat de Romany Grai, precies dat verfijndere uiterlijk geeft. 

Kenmerken zijn het verfijnde kleinere hoofd, de snelle draf, gecombineerd met zijn karakteristieke beenactie.

Volgens mij heeft de Welsh Cob een grote rol gespeeld bij het tot stand komen van de Romany Grai.

Maar de Zigeuners waren niet al té kieskeurig en zouden iedere hengst nemen die beschikbaar was, als ze dachten dat die iets aan de bloedlijnen zou toevoegen.

En wederom, zoals met alles wat Zigeuner is; er werd niets opgeschreven, dus zullen we altijd moeten blijven gissen.

Een paard dat goede bewegingen had, met een goede hoefafzet, mooi getekend, er mooi uitzag en een bijna perfecte confirmatie bezat en toch het door de Roma zo begeerde behang bezat, was wat betreft paarden, het ultieme statussymbool.

Hoewel de hoeveelheid behang nog steeds ruim aanwezig is, is het minder dan bij de Vanner of de Romany Cob.

 

Naar Boven